Aronijev grm

Aronija je eden izmed 10 najbolj zdravih sadežev na svetu, ena od naših najbolj cenjenih zdravilnih rastlin.

Vsebnost antioksidantov je trikrat višja od borovnice, ki velja za eno najdragocenejših rastlin na svetu.
Več o primerjavi sadja borovnic in aronije si lahko preberete tukaj!
Je odlična rastlina za žive meje in jo lahko gojimo popolnoma brez pesticidov.
Je zelo rodovitna rastlina. Jeseni, preden listi padejo z dreves v neverjetnih barvah igrajo njeni listi. 

Aronija pripada družini Rosacea. Aronia melanocarpa (črnoplodna aronija) je listnat grm, visok 2-3 metre in širok 2,5 metra.
Ena glavnih zaslug grmovja aronije so čudoviti beli cvetovi, ki ga spomladi pokrijejo. Pri nas cveti v celinskem podnebju konecem aprila. Njeni listi so temno zeleni in okrasni jeseni, ko so živo rdeči.
Prvi cvetovi se pojavijo šele po razvoju listov konecem aprila. Oblikujejo ogromne cvetne brsti. Zaradi poznega cvetenja ni nevarnosti spomladanskih pozeb! Nekatere cvetove grmovja aronije oprašujejo žuželke (večinoma čebele), pomaga pa tudi veter.
Rastlina je samoplodna.
Rastlina v velikem številu razvije okrogle, vijolično rdeče plodove, kot so jabolka. Sadje ima premer 6-13,5 mm in tehta 1,0-1,5 g. Sadje je sprva pokrito z belkasto plastjo in dozori konecem avgusta. Intenzivna rdeča barva notranjosti sadja in sladko-kisla aroma spominjata na borovnice. 

Aronija do tal ni zahtevna, prenese skoraj vse pogoje. Če bo dobil vsaj malo skrbi, se vam bo zahvalil z neverjetno veliko sadja. Optimalna količina padavin za rastlino je 500-600 mm na leto. Grm aronije prav tako prenaša višjo raven podtalnice, kjer bi druge rastline, kot so jabolka in češnje, že zdavnaj propadle.
Najbolje se počuti na sončnem, polsenčnem mestu v dobro odcednih tleh. Ni občutljiv na zmrzal. Vzdrži temperature pod -20 stopinj. Ta grm lahko prenese vse pogoje: močvirna, suha peščena tla, suša, sol in onesnaženje. Gojiti je izredno enostavno.
Tudi grm aronije je lahko oblikovan kot sadno drevo, a je prav tako lep kot okrasna rastlina, saj se lahko jeseni grm ponaša s pravljično rdečo barvo. Rad ima sončna ali pol sončna mesta. Dobro uspeva v skoraj vseh vrstah tal. Prisotnost vode je pomembna za obilni pridelek. Z bakterijsko obdelavo tal lahko naredimo primerno skoraj vsako zemljo.
Sajenje je vredno narediti pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Pomembno je, da sadiko "muljamo" v sadilno jamo. S spomladanskim sajenjem se rast začne takoj.
Ne zahteva rednega škropljenja. ARONIJA je odporna na škodljivce in bolezni. Idealno za ekološko ali bioekološko pridelavo. V teh primerih je treba med vrsticami posaditi belo deteljo. To preprečuje rast plevela.
Aprila in maja se ponaša z velikim številom bujnih belih cvetov.
Zorenje se začne avgusta in traja približno mesec dni. Priporočljivo je, da sadje čim dlje držite na drevesu, saj bo to izboljšalo okus. Zrelo sadje ne zgnije. Če je poletje zmerno toplo, lahko pridelek ostane do pozne jeseni in celo zime. Pogosto se zgodi, da med spomladansko obrezovanjem še vedno najdemo nekaj skritih zrn plodov. V procesu zorenja bo najprej rdeča, nato pa črna. Zelo aromatičen, rahlo grenko-kiselkast okus.
Njegova zaščita rastlin je zelo preprosta, trenutno nimamo škodljivcev ali povzročiteljev bolezni, pred katerimi bi jo bilo treba zaščititi.
Pletje je lahko lažje, če je gojimo kot drevo. Varen pridelek, ker dobro prenaša zmrzal, cveti srednje pozno in
samooploditev je zadovoljiva tudi v težkih pogojih. 

Wunderhecke Kft. (GMBH)
H- 8394 Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
Registracijski broj tvrtke:
20-09-070865
HU 22906485

Email:
zivica.info@gmail.com

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke, da vam omogočimo najbolj varno uporabniško izkušnjo med brskanjem. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo naših piškotkov. Podrobnosti.