Gojenje aronije kot vira dohodka

Cena sadja aronije je na trgu zelo visoka. Prodajna cena aronijevega soka je lahko do…. evrov / liter. Ima izredno obilen pridelek, obrodi že drugo leto.

Zakaj gojiti aronijo? 

• Ker je ta izdelek enostavno prodati, na trgu narašča zanimanje za sadne sokove, sirupe, marmelade, sadje obogatene izdelke (npr. jogurti). Je sestavina mnogih prehranskih dopolnil. Zelo zdravilno. Zelo pozitiven dejavnik je, da je primeren za ekološko pridelavo, ker ne zahteva nobene zaščite pred škodljivci.
• Vsebnost aronije je višja od vrednosti sadja v tem tržnem segmentu. Glede vsebnosti sladkorja je najboljši, njegova vsebnost antocianina je izjemno dobra, zato je njegova industrijska uporaba varčnejša od konkurence. Po vsebnosti vitamina C je na drugem mestu za črnim ribezom, ki pa ga mnogi zaradi njegovega posebnega okusa ne marajo. Za razliko od borovnic, ki imajo podoben okus, po zemlji ni posebne potrebe, cepiče aronije lahko sadimo skoraj povsod.
• Njena plodnost je izjemna, ne zaostaja za nobeno konkurenco. Aronija na našem območju obrodi 5-14 t/ ha, bezeg 4-11 t/ ha, črni ribez 4-15 t/ ha, borovnica 5-6 t/ ha.
• Nabiranje lahko mehaniziramo z gojenjem na majhnem drevesu. Za to je primeren manjši stresalnik, če pa denarja za nakup stroja ni, metoda ročne strešnje, ki jo je dr. Bertalan Mónus uvedel v obiratvi češenj je zelo produktivno. Bistvo je, da lahko sadje ročno stresemo z majhnih dreves, obdelanih z etefonom na razgrnjenih folijah. Čiščenje sadja lahko opravite na vlažni poševni plošči.
• Zaščita rastlin je zelo preprosta na našem območju trenutno ni škodljivcev ali povzročiteljev bolezni, pred katerimi bi jo morali zaščititi.
Uničevanje plevela je lahko lažje kot ribez, če ga gojimo kot drevo.
• Varna donosnost, ker dobro prenaša zmrzal, srednje pozno cveti in je samooploditev zadovoljiva tudi v težkih razmerah. 

Wunderhecke Kft. (GMBH)
H- 8394 Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
Registracijski broj tvrtke:
20-09-070865
HU 22906485

Email:
zivica.info@gmail.com

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke, da vam omogočimo najbolj varno uporabniško izkušnjo med brskanjem. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo naših piškotkov. Podrobnosti.