Primerjava aronije in borovnice

Aronija in borovnica sta si po videzu zelo podobni. Poglejmo, kako so si podobni in kako se razlikujejo!
Čeprav imata obe jagodiči prednosti, ima jagoda aronije vsaj trikrat večjo antioksidativno moč od borovnic. Oba jagodičja dobita bogato temno modro in temno vijolično barvo iz antocianidinov, čeprav ima jagoda aronije višje antocianidine, ki kažejo temnejše, bogatejše barve in kažejo na višjo raven antioksidantov v aroniji.
Borovnice vsebujejo veliko vitaminov K, C, mangana, vlaknin in bakra. Plodovi aronije pa vsebujejo prav toliko hranil ali celo presegajo vrednosti borovnic.
Pomembno je, da aronija v zdravih odmerkih vsebuje fitohranila, kalcij, vitamin E, kalij, železo in cink, medtem ko borovnice ne.
Borovnice gojimo v hladnejših podnebjih severne in južne poloble. Največji pridelovalci borovnic na svetu so ZDA.
Država Maine je največja pridelovalka borovnic v ZDA, pridelajo več kot polovico celotne proizvodnje borovnic. Jagode aronije gojijo predvsem v Severni Ameriki in vzhodnoevropskih državah. Poljska ima največji nasad aronije na svetu, sledijo ji ZDA, država Iowa.
Obe jagodičji podpirata zdravje s svojo naravno antioksidativno močjo. Aronija pa zagotavlja veliko več antioksidantov v boju proti prostim radikalom.
Borovnice imajo razmeroma malo neželenih učinkov, čeprav obstajajo znaki, da lahko v teh primerih prispevajo k zniževanju ravni sladkorja v krvi pri diabetikih in dejansko prispevajo k hipoglikemiji. Dokazano je, da borovnice vplivajo na nekatera zdravila, ki se uporabljajo za nadzor krvnega sladkorja. Borovnice lahko vplivajo tudi na raven glukoze in s tem na raven sladkorja v krvi pred in po operaciji. Študije s plodovi aronije so pokazale, da lahko pri nekaterih ljudeh kot stranski učinek omenimo le drisko. V nobeni od trenutno opravljenih študij na plodovih aronije niso opazili nobenih dodatnih stranskih učinkov.
Vse skupaj je izjemno zdravo in je v veliko pomoč pri ohranjanju in obnavljanju zdravja, aronija pa ima več koristi. Prednosti aronije pred borovnicami
enostavno gojiti v našem podnebju,
uporaba kemikalij ni potrebna,
ni zahteven glede položaja in tal,
velik pridelek,
hitro raste,
lahko ga sadimo tudi kot živo mejo,
možnost za mehanizirano obiranje,
odporen proti zmrzali,
odporna na sušo,
možnost skladiščenja brez konzervansov,
lahko prodajajo po visoki ceni,
prinaša resne dohodke družini,
blagodejno vpliva na krvni obtok in srce,
uravnava krvni tlak,
pomaga pri težavah z želodcem (preprečuje razjede na želodcu),
odstranjuje težke kovine iz telesa,
preprečuje aterosklerozo,
lajša migreno,
ima zaščitni učinek na delo črevesja,
pomaga v boju proti anemiji,
krepi imunski sistem,
zmanjšuje tveganje za diabetes
vpliva in izboljša vid (preprečuje razvoj sive mrene in ščiti oči pred UV sevanjem),
izboljša spomin,
poveča elastičnost kože (upočasni proces staranja),
pomaga preprečevati razvoj kroničnih bolezni, kot so rak, Parkinsonova bolezen, bronhitis 

Wunderhecke Kft. (GMBH)
H- 8394 Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
Registracijski broj tvrtke:
20-09-070865
HU 22906485

Email:
zivica.info@gmail.com

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke, da vam omogočimo najbolj varno uporabniško izkušnjo med brskanjem. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo naših piškotkov. Podrobnosti.