Sajenje aronije

Dobro uspeva na vseh tleh, ljubi sončna in polsenčna mesta. Odporen je na bolezni in škodljivce.

Sajenje aronije korak za korakom

1. Proste korenine takoj razpakirajte in jih vsaj za eno noč dajte v vedro vode!
2. Izkopajte jamo velikosti 40x40 centimetrov!
3. Jamo napolnite z vrtno zemljo, nato pa z vodo!
4. Odrežite tanke ali poškodovane korenine, predolgo skrajšajte!
5. Rastlino položite v blato, tako da jo rahlo povlečete navzgor, da so njene korenine ravne!
6. Potegnite suho zemljo na vrh jame in jo položite okoli rastline. Dobro je, če je rastlina 4-6 centimetrov globlje od ravni tal.
7. Poškropite umetno ali organsko gnojilo ali vodo s hranilno raztopino Damisol Extra tekoče gnojilo.
8. Po sajenju obrežemo na 3-4 popki!
9. Uporabite SöviTex folijo, da preprečite rast plevela in rastlini omogočite, da dobro izkoristi vlago v tleh!
10. Dodajte trak za kapljanje SöviAqua za neprekinjeno, varčno oskrbo z vodo. 

Postavitev živih mej iz aronije

Sajenje aronije kot žive meje? Da, to je odlična večnamenska rešitev!
Po eni strani deluje kot živa meja: ščiti pred pogledi, zagotavlja zaščito pred vetrom in prahom, je dom koristnim pticam,
po drugi strani pa je okrasna rastlina z lepimi listi in cvetovi na našem vrtu, ki letno proizvede potrebo vitamina ene družine in tako varujete zdravje svoje družine. 

Gojenje je lahko pomemben vir dohodka

Če želimo zaslužiti z gojenjem sadja, moramo biti pozorni na nekaj stvari!
Sajenje:
Ker doseže vrhunec svoje rodnosti že v tretjem letu moramo storiti vse da bodo naše rastline dosegle največjo vegetativno rast, saj je to pogoj za gojenje pridelka.
Uporabo površine je treba optimizirati za visoke pridelke. Uporablja se predvsem razmik v vrstah 3,8 m in 1,2 m pri sajenju. Seveda je to mogoče spremeniti s prilagoditvijo na strojno opremo.
Izračun sadilnega materiala in sadik na 1 ha (kar je 10000m2) se izvede na naslednji način. Razdelite 1000m2 z razmikom med vrsticami in razmikom zasaditve. Glede na zgore navedeno standardno zasaditev: 10.000 / 1,2 / 3,8. Rezultat je 2192 sadik aronije. To je vse, kar potrebujete za površino 1 ha. Ti podatki so namenjeni strojnem obiranju. Pomembno je, da se vnaprej odločite, kakšen stroj boste uporabljali za obiranje. Vlečeni ali morebiti samohodni obiralec sadja. Mere stroja lahko spremenijo razmik med vrsticami.
Pomemben vidik urejanja nasadov je orientacija, topografija in dolžina vrstic sadik. Grm dobi največ svetlobe, ko se vrste oblikujejo v smeri sever-jug. Če je načrtovano mehanizirano obiranje, dolžina vrst ni omejevalni dejavnik, vendar zaradi boljše organizacije izkušenj s spravilom kaže, da je bolje zapustiti prehod od 5-6 metrov na vsakih 200 metrov.
V primeru prevoza pridelkov lahko to v mnogih primerih prihrani stroške.
Načelo sajenja nasadov aronije je enako kot sajenje drugih sadik.
1. Načrtovanje rabe zemljišč sicer ustvarjanje parcele.
2. Označevanje lokacije vrstic in stebel.
3. Izkopavanje sadilnih jam.
4. Priprava sadik.
5. Namestitev, sajenje.
Stebla aronije je treba zasaditi malo globlje od višine, ki je bila uporabljena na mestu, kjer je bila pridelana (mesto za proizvodnjo reprodukcijskega materiala), je razvidno na rastlini. To je potrebno, ker kasneje z rastjo mladih poganjkov lahko pričakujemo znatno povečanje pridelka.
Med vrste lahko posejemo semena travnih mešanic, ki se uporabljajo v sadjarstvu
Gnojenje:
Odmerjanje dušika:
Če je bilo začetno gnojenje opravljeno v prvem in drugem letu, uporabite samo dušikovo gnojilo. običajni odmerek je:
20 gramov dušika/ sadika
Prihodnje leto porabite 100 kg dušika na hektar.
Uporaba se opravi 2-krat.
Prvič - Zgodaj spomladi pred rastno sezono. Tu potresemo 2/3 celotne količine. To je približno 66 kg/ ha
Drugič - Po cvetenju preostalo tretjino. To je približno 33 kg/ ha
Odmerjanje fosfata in kalija
V rastline ga dodajamo jeseni ali zgodaj spomladi. Vredno je posipati "talne plošče" okoli sadike. 30-60 kg/ ha fosforja, medtem ko 100-120 kg/ ha kalija.
Obrezovanje:
Urejanje naraščajoče oblike se začne po sajenju z obrezovanjem novosajenih sadik na 2-3 popki. Za popolno plodnost grma aronije je potrebnih 15-25 vej. Za dosego tega cilja je treba pustiti od tri do pet močnejših poganjkov na leto (poleti odrežemo šibke in kratke poganjke neprimerne debeline). Med obrezovanjem je treba paziti, da je večina plodov na 2-5 let starih vejah. Na starejših vejah je pridelek manjši za 20-30%, zrna pa manjša. Na nasadih, kjer delate mehanizirano obirabo je pomembno biti pozoren na višino! Višina grmovja ne sme presegati 2,5 metra!
Tako kot jabolko ali hruška rastejo na aroniji tudi rodni popki. Položaj rodnih popki je najbolj idealen na poganjkih, ki se nahajajo na zunanji strani krošnje.
Obrezovanje grmovja naj bi privedlo do rasti vsaj 10 cm. Na ta način se prepreči senčenje notranje strane krošnje. Zato je treba krošnjo redno čistiti. Končna oblika krošnje se bo v celoti razvila v 5.-6. letu če ste delali prav. Pri čiščenju je treba stare veje krošnje obrezati do poganjka, torej popolnoma obrezati. Življenjska doba nasada aronije je približno dvajset let, a tudi po tem obdobju lahko naš sadovnjak obnovimo s pomlajevanjem z obrezovanjem nad tlemi.
Obiranje
Sadje dozori med začetkom in sredino avgusta. Ker vsi plodovi običajno dozorijo istočasno,
zato lahko obiranje poteka naenkrat. Zreli plodovi ne odpadejo z grma in lahko ostanejo na grmu več kot dvajset dni.
Kakovost ne poslabša. Optimalen čas obiranja, ko je povprečna vsebnost suhe snovi 22% ali 9% sladkorja.
Optimalni čas za obiranje je, ko lupina plodov počrni in se velikost zrn prepolovi. Obiranje je lahko ročno ali mehansko.
V primeru ročnega obiranja lahko ena oseba nabere 15 kg na uro. Na večjih nasadih je pogosto mehanično obiranje, zmogljivost stroja pa je 3-4 ure na hektar. 

Wunderhecke Kft. (GMBH)
H- 8394 Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
Registracijski broj tvrtke:
20-09-070865
HU 22906485

Email:
zivica.info@gmail.com

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke, da vam omogočimo najbolj varno uporabniško izkušnjo med brskanjem. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo naših piškotkov. Podrobnosti.