Uporaba aronije, recepti

Iz plodov aronije lahko naredimo okusne in zdravilne jedi. Aronija je 100% naravni sadni sok, ni je treba konzervirati.
Narejene na enak način kot mošt, jih stisnemo v stiskalnici za grozdje.
Lahko ga hranimo več let v vakuumski embalaži brez konzervansov. Če komu ne ugaja grenak okus, bo aronijev sok še posebej okusen in zdrav napitek pomešan z jabolčnim sokom. 

Uporaba 

Zaradi pozitivnih lastnosti je seznam izdelkov iz aronije resnično dolg, omenili bomo le nekaj vrst predelave. Za razliko od drugega sadja aronija omogoča, da obiranje podaljšamo na dvajset dni. Po obiranju sadja lahko aronijo kratek čas shranite v embalaži, ki se običajno uporablja pri pridelavi sadja (škatle na paletah, plastične ali kartonske škatle, pladnji itd.). Če sadja ne predelamo takoj, ga je treba shraniti. Kadar je zrelo sadje običajno shranjeno pri 15-25 ° C in 80% relativni vlažnosti, ga lahko hranimo dva tedna, pri 2 ° C pa tri do štiri mesece. Pri shranjevanju pri nizkih temperaturah na plodu pride do biokemijskih sprememb, to pomeni, da se količina taninov zmanjša, količina sladkorja poveča in plodovi postanejo bolj okusni. Odvisno od načina sajenja je lahko pridelek od 8 do 12 t/ ha. Ocenjena življenjska doba nasada aronije je približno 20 let.
Plodove običajno konzerviramo, lahko pa jih prodajamo tudi sveže. Aronija je temno rdeče barve in ima močan okus. Donos aronijevega soka je visok 75-80%, ki se lahko poveča za 6%, če sadje pred stiskanjem nekaj časa zamrznemo pri -5 ° C.
Lahko ga tudi mešamo z drugimi sokovi, da izboljšamo njihov okus in barvo. Poleg čistega soka lahko izdelujemo tudi mešane sokove, koncentrate, sirupe in pijače. Vrednost aronije pri proizvodnji čajev, karamel, čokolade, kandiranega sadja in sladoleda je vse bolj prepoznavna.
Iz 1 kilograma plodov aronije lahko dobimo do 320 g snovi v barvi antocianina. Izvleček, pridobljen iz ostankov po stiskanju, lahko uporabimo za barvanje živil. Sadje lahko na več načinov uporabite v svoji kuhinji. Po možnosti ga zmešajte z drugim sadjem za bolj okusno uživanje. Zaradi visoke vsebnosti pektina v sadju (približno 0,75%) je aronija odlična za pripravo marmelad. Aronija se uporablja za izdelavo želeja in čokolade, sokov, likerjev, jogurta, desertnih vin in žganja. 

RECEPTI

Marmelada
V loncu skuhajmo 250g jabolk, dokler se ne zmehča z 1dl vode, dodajte 250g aronijevega soka in 500g sladkorja.
Med mešanjem kuhamo 5-10 minut in še vročo marmelado nalijemo v kozarce, obrnimo na glavo navzdol in ohladimo.

Sirup z jagodami in robidami
80% sok aronije, 10% jagodni sok, 10% robidov sok
Sadni sok segrejte, dodajte toliko sladkorja, kolikor je soka, in nato ohladite.
Lahko ga dodamo vodi in čaju, zamrznjenemu v posodice za delanje ledu.

Žele
500g aronije, 1 naribana pomarančna lupina, 3dl vode, 500g sladkorja
Sadje kuhamo na zmernem ognju z vodo in pomarančno lupino 10–15 minut, nato med mešanjem kuhamo na majhnem ognju, dokler sadna lupina ne razpoka. Nato precedimo, sok vlijemo nazaj v ponev, dodamo sladkor, segrevamo, dokler se ne raztopi, in kuhamo 1-2 minuti. Še vroč žele vlijemo v kozarce, jih obrnemo na glavo navzdol in ohladimo.

Sladoled
500g jabolk + aronija + jagode + robide, / dajmo malo aronije za okras! /, sok 1 pomaranče, 150 g sladkorja,
1,5 dl vode, 1 beljak
Sadni sok dobite na enak način kot v prejšnjem receptu, mu dodajte sladkor, kuhajte in nato ohladite. Dodajte stepeni beljak, postavite v zamrzovalnik in mešajte vsake ½ ure. Sladoled zamrzne v približno 2 do 2½ urah.

Kompot
1 kg aronije, 400 g sladkorja, 1 l vode
Aronijo operemo, nato vodo zavremo s sladkorjem, ko zavre dodamo aronijo in kuhamo še 5-10 minut.
Nalijte v čiste kozarce s sokom. Dobro zaprite in postavite v hladen in temen prostor. 

Wunderhecke Kft. (GMBH)
H- 8394 Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
Registracijski broj tvrtke:
20-09-070865
HU 22906485

Email:
zivica.info@gmail.com

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke, da vam omogočimo najbolj varno uporabniško izkušnjo med brskanjem. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo naših piškotkov. Podrobnosti.